calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Savršeno oblikovan zahvaljujući fleksibilnom oplatnom rešenju

18.12.2013 | Štampa
Most Bouregreg definitivno predstavlja jedan od najspektakularnijih projekata savremene mostogradnje. 952 metra dugi most gradi se u samoj blizini marokanskog glavnog grada Rabata i simbol je modernizacije celokupne infrastrukture te zemlje. Kompanija Doka je za ovaj u arhitektonskom smislu impresivan projekt, prvenstveno zahvaljujući pilonima visine 197 i 185 metara, čiji gotovo umetnički oblik predstavlja poseban izazov za oplatne stručnjake, isporučila optimalno oplatno rešenje koristeći samopenjajuću oplatu SKE100.

Kontakt za štampu

Utisci

Ovaj viseći most predstavlja glavni deo najvažnije obilaznice autoputa oko grada Rabata.
Sam naziv mosta proizašao je iz naziva obližnje doline i reke „Bou-Regreg“. Hervé Vadon iz francuske arhitektonske kompanije Strates, dobio je inspiraciju za izgradnju ovog 952 metara dugog mosta čije pilone karakterišu specifični šiljasti lukovi upravo iz islamske umetnosti. Raspon između dva glavna ovalna stuba, kroz koji će proći rasponska konstrukcija iznosi 376 metara. Sklopivši posao na ovako ambicioznom projektu mosta Bouregreg, Doka Maroc SARL-AU preuzela je isporuku oplatnog rešenja za jedan od najprestižnijih referentnih objekata Severne Afrike: „Dugogodišnje iskustvo u izgradnji pilona u celom svetu kao i dobra saradnja na drugim zahtevnim projektima bila je odlučujuća u odabiru oplatnih rešenja kompanije Doka“ objašnjava nam Zhao Wenyi, vođa projekta glavnog izvođača radova Joint-Ventures MBEC-COVEC.

Oplatno rešenje za umetničko delo infrastrukture

Kako u estetskom tako i u arhitektonskom smislu oba pilona predstavljaju najviše zahteve u pogledu oplatne tehnike. Svaki od ova dva ovalna pilona izveden je od četiri zakrivljena stupa koji ovoj masivnoj građevini daju posebno otvoren i moderan izgled. U optičkom smislu, pilone koji se sužavaju prema gore rasponska konstrukcija mosta seče u sredini te upravo tuda prolazi kolovoz.

„Za oplatne stručnjake kompanije Doka ovo je značilo ujediniti različite sektore u jedno jedinstveno umetničko oplatno rešenje“, rekao nam je Daniel Maderthaner iz Dokinog tehničkog odeljenja. Nagib i poprečni presek 197 i 185 m visokih pilona menjaju se sa svakim korakom betoniranja. Doka oplatni tehničari isplanirali su za svaki pojedini korak betoniranja individualno oplatno rešenje koristeći samopenjajuću oplatu SKE100 kao bazu, koja omogućuje najbolju iskorišćenost primenjenih materijala.

Zahvaljujući visokoj fleksibilnosti penjajućeg sistema razvijeni su specijalni delovi kao i teleskopske platforme kako bi se učinkovito izvele kontinuirane promene nagiba.

U kombinaciji s fleksibilnom oplatom od nosača Top 50 stvoreno je optimalno oplatno rešenje. Osnovni elementi oplate ostaju nepromenjeni u svim koracima betoniranja. Samo pojedine izmene na konstrukciji dovoljne su za realizaciju izrazito komplikovanih osnova.

Piloni mosta oplaćuju se pomoću 40 jedinica samopenjajuće oplate SKE100 i ukupno 220 elemenata oplate od nosača Top 50. Klijent je za ovaj projekat tražio sistem koji će bez problema postići željeno napredovanje gradnje i u otežanim vremenskim uslovima i jakom vetru. Svih ukupno 45 koraka betoniranja visine do 4m izvodi se uglavnom u jednodnevnim taktovima.

Za izvođenje ostalih 5 stubova korištena je penjajuća oplata MF240 u kombinaciji sa oplatom od nosača Top 50. Isto oplatno rešenje primenjeno je i za oplaćivanje temeljnih ploča pilona.

Vidljivi beton za naglašenu estetiku

Estetskom utisku celokupne građevine zasigurno će doprineti i kvalitet vidljivog betona kao i strukturne matrice u betonu dveju glavnih stubova i potpornih stubova.
Pomoću primenjenih oplatnih sistema postižu se vrhunski rezultati u pogledu završnog izgleda betona, koji zadovoljavaju i najviše estetske zahteve.

Izvođenje projekta i planiranja oplatnog rešenja za ovaj marokanski referentni projekat napravljena je u saradnji sa stručnjacima iz Doka centrale u Amstettenu. Tim inženjera iz „Competence Centers Highrise und Pylone“ (Kometencijskog centra za nebodere i pilone) zajedno sa tehničkim odeljenjem u Maroku kao i statičkim odeljenjem, pobrinuo se za detaljno precizno projektovanje i omogućio praktično i učinkovito oplatno rešenje za ovaj u arhitektonskom smislu zahtevan projekat. Podršku kod stručne montaže elemenata Top 50 i SKE 100 omogućili su Doka instruktori direktno na gradilištu, čime je omogućeno brzo i sigurno postavljanje oplate i napredovanje gradnje.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!