calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Brzo napredovanje gradnje zahvaljujući Doka nosećoj skeli Staxo 40

11.02.2014 | Štampa
Predvođen procvatom glavnog grada Dohe, Katar je izrastao iz senke Dubaija, da bi se u poslednjih nekoliko godina uspešno pozicionirao kao atraktivna alternativna lokacija za međunarodno tržište nekretnina i investicija. Upražnjena mesta postala su retkost, dok nove zgrade niču gotovo svuda. S obzirom na porast broja noćenja, ulagači pokazuju poseban interes upravo za izgradnju prvoklasnih hotelskih nekretnina i nebodera.

Kontakt za štampu

Utisci

U toku je izgradnja upravo dva takva projekta, 22-spratnih tornjeva blizanaca - Shemoukh Twin Towers, kao i luksuznog hotela sa 240 sobe i 40 ekskluzivnih apartmana, a planirani završetak izgradnje za oba projekta je u 2013. godini. Rokovi za izvođenje strukturnog betonskog jezgre veoma su kratki, tako da je prioritet ovog tehnički zahtevnog projekta visokogradnje bilo upravo osigurati vremenski optimizovan tok gradnje u kratkim ciklusima. Glavni izvođači radova konzorcijum S.E.G. Qatar , za izvođenje betonskih radova oslanjaju se na efikasna i optimalna oplatna rešenja kompanije Doka. Kako bi se osigurao najveći mogući stepen efikasnosti, dva masivna betonska jezgre izvode se od betona livenog na licu mesta pa oplaćuju pre ploče i to primenom visoko efikasne Doka automatske penjajuće oplate SKE 50. U primeni je ukupno 96 jedinica automatske penjajuće oplate kao i 640m² oplate za velike površine Top 50.


Izuzetno kratko vreme montaže uz maksimalnu sigurnost

Više od 8.000 ramova noseće skele Staxo 40, uz noseću skelu Staxo 100, osiguravaju snažno i efikasno podupiranje oplate. Nova lagana skela Staxo 40 izuzetno je jednostavna za rukovanje. Zahvaljujući optimizovanim laganim H-ramovima, Staxo 40 moguće je montirati u duplo kraćem vremenskom roku nego što je to slučaj kod standardnih sistema s pojedinačnim delovima.
Mala težina ali i manje pojedinačnih elemenata omogućavaju ekipi na gradilištu da postavi i montira svaki od tornjeva u najkraćem vremenskom roku.

Koristeći se metodom konačnih elemenata u procesu konstrukciskog dizajna, Doka inžinjeri uspeli su znatno smanjiti težinu ramova Staxo 40 a istovremeno trajno poboljšati njegovu čvrstoću. Rezultati govore sami za sebe: standardna verzija rama Staxo 40 teži između svega 15 do 24 kg, pa ga vrlo jednostavno i lako može premeštati i podizati samo jedna osoba. Inovativna geometrija H-rama i dobro balansirano težište znatno pogoduju i olakšavaju radni proces.

Vreme montaže Staxo 40 tornjeva postignuto kod projekta Shemoukh Twin Towers kraće je od 20 minuta, i to uz ekipu od samo tri čovjeka, dok je visina svakog pojedinog Staxo 40 tornja 7,75 metara. Sistem se dokazao kao izuzetno siguran kod montaže i demontaže, čak i kod velikih visina podupiranja, a sve zahvaljujući kompletnoj sigurnosnoj opremi kao što su ispitane tačke vešanja za lična zaštitna sredstva, kao i konzole za siguran rad na ivice ploče. Posebno činjenica da se tornjevi noseće skele Staxo 40 mogu predmontirati i u ležećem položaju bitno utiče na kraće vreme montaže te istovremeno doprinosi maksimalnoj radnoj sigurnosti. Zahvaljujući čvrstim spojevima između Staxo 40 ramova i integrisanim osiguračima od ispadanja, tornjevi noseće skele vrlo se lako podižu u željenu poziciju ali i premeštaju jednim potezom dizalice. “Mogućnost predmontaže u ležećem položaju osigurala nam je značajnu uštedu vremena, veću fleksibilnost u smislu planiranih rokova i izuzetno siguran način rada.” izjavio je vođa gradilišta konzorcijuma S.E.G. Miled El Dada.

Poznat po izuzetnoj nosivosti, toranj noseće skele Staxo 100 korišćen je za podupiranje iznad visine od 7 metara, u svrhu preuzimanja opterećenja od nosača grede. Varijabilni razmak okvira tornjeva noseće skele Staxo 100 znači da se mogu optimalno prilagoditi potrebnom preuzimanju opterećenja, što osigurava optimalnu ekonomičnost. Ukupno su u upotrebi 262 robusna Staxo 100 čelična rama na oba tornja, koji ujedno osiguravaju izuzetno ekonomično i sigurno podupiranje teškog tereta. Tornjevi noseće skele Staxo 100 poseduju ugrađene merdevine, tačke vešanja za lična zaštitna sredstva protiv pada, montažne obloge sa i bez prolaza, a sve u svrhu postizanja optimalne sigurnosti na gradilištu.


Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!