calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Doka - uz Vas kroz čitav proces gradnje

30.08.2013 | Štampa
Most na reci Tisi u mestu Ada je jedan od dokaza kontinuiranog napretka ovog dela regiona. Most predstavlja najkraću vezu tog dela Bačke i Banata sa Koridorom 10 i žilu kucavicu buduće magistrale, koja će preko Kikinde, Bečeja i Sombora povezati Rumuniju, našu zemlju i Hrvatsku.
Most ne znači samo brz i lak način prelaska preko reke, već i snažan impuls za dalji privredni razvoj tog dela regiona.

Kontakt za štampu

Potpisnik ugovora je beogradsko preduzeće Intermost koje je u sastavu VINCI Construction, vodeće svetske kompanije u oblasti inženjeringa, građevinarstva i srodnih delatnosti. Ovako zahtevan objekat je izgrađen u saradnji sa vodećim svetskim liderom u razvoju, proizvodnji i distribuciji oplatnih sistema, kompanijom Doka.

Juna 2007. godine je započeta izgradnja mosta preko reke Tise. Stručni tim Doka Serb je izradio kompletan projekat oplate i obezbedio neophodnu opremu i tehničku podršku. Pri iznalaženju rešenja za postizanje optimalnih efekata, projektanti su se opredelili za korišćenje sistema Top 50 i Penjajuće oplate MF 240.
Na projektu je učestvovalo 40 radnika koji su radili u dve smene. Sam projekat je bio organizovan tako da su se radovi izvodili na dve lokacije, u Adi i u Bečeju, gde je vršena reparacija čelične konstrukcije. Projektno rešenje sastoji se od pilona koga čine dva stuba koja se podižu u visinu od 62,7 m i spajaju u celinu na 63 m, dok je čelična konstrukcija dužine 528 m i širine 11 m.

Nakon pripremnih radova, najpre je izvršeno fundiranje obalnih stubova, zatim se prešlo na izradu samih stubova i ležišnih greda, potom na fundiranje rečnih stubova i uklanjanje suvišne količine vode i osposobljavanje prostora za postavljanje pilona. Toranjski kran je pratio ceo proces montaže i demontaže oplate. Sama osnova pilona je visoka 12,7 m i ona je betonirana u 3 koraka uz pomoć oplate čija je visina 4,5 m. Noge pilona su visoke 62,7 m. Njihov proces betoniranja je izvođen u 17 koraka i prosečna visina koraka je bila 3,9 m.
Prilikom izrade ovih pilona korišćene su 3 SO oplatne ploče, penjajući sistemi MF 240 i Top 50 koji izdržavaju velike pritiske betona i ističu se po velikom broju prednosti.

„Doka je omogućila da se po najvišim standardima odradi sam pilonski most. Do sada nismo imali priliku da radimo sa ovim sistemom, ali nadalje, sa stečenim iskustvom i odličnim rezultatima ovo će biti naš izbor. Dokini stručni saradnici su svojim aktivnim učešćem uspeli da nas osposobe za rad sa ovom opremom u kratkom roku.Kompanija Doka Serb je opravdala naše ukazano poverenje.“ - Boris Miloradov, šef gradilišta, Intermost Beograd.

Ovo je jedinstven most ovog tipa u Srbiji i zasigurno je da će zbog zadivljujućeg i atraktivnog izgleda nesumljivo privlačiti pažnju posetilaca.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!