calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Čisto rešenje za čistu vodu

14.8.2013 | Štampa
U crnogorskom primorskom gradu Budvi, postrojenje za pročišćavanje vode vrhunske tehnologije šalje jasan signal za urbani razvoj, orijentisan ka održivosti, i ekološko otklanjanje otpadnih voda. Doka je isporučila oplatno rešenje za infrastrukturu ovog novog objekta. U saradnji sa Doka Serb, izvođači radova su završili veliki broj različitih struktura po planu, a postrojenje je bilo priključeno na mrežu u leto 2013.

Utisci

  • Zgrade postrojenja i mnogi različiti rezervoari i baseni za skladiranje bili su deo naloga, koji je dobila Doka Srbije za postrojenje za prečišćavanje u Budvi.
  • Uz višestrani sistem kružne oplate H20, koji je lak za korišćenje, čak je i na rezervoare izuzetno malih radijusa stavljena oplata sa velikom efikasnošću.
Postrojenje za tretman otpadnih voda Budve je prvo ove vrste u primorskom regionu Crne Gore. Ekosistem i stanovnici ove popularne turističke destinacije Sredozemlja će imati koristi od ekološkog otklanjanja otpadnih voda koje ovo postrojenje omogućuje, kao što će imati koristi i cela obala. Planovi za modernizaciju upravljanja vodom u ovom primorskom gradu na Jadranu su počeli u 2011. godini. Oko 58 mil. evra je bilo investirano u nadgradnji kanalizacijskog sistema, u skladu sa standardima EU. Dok je većina zagađene vode bila ispuštana iz cevovoda mnogo milja daleko u moru, otpadne vode Budvanskog regiona se sada obrađuju 1,6 km severno od obale, u brdima iznad Bečića. Geološko ispitivanje je utvrdilo da je to idealna lokacija za ovaj napredni objekat za prečišćavanje.

Visoka tehnologija za vodu i infrastruktura

U Budvanskom postrojenju za prečišćavanje, otpadna voda se čisti prirodnim sredstvima. Različite tehnike filtriranja otklanjaju čvrste delove kao što su kamenje, pesak i vlakna iz vode, pre nego što se ona biološki očisti aktivnim muljem. Mikroorganizmi i bakterije čiste tečnost od aditiva, kao što su ugljenik ili natrijum. Ovaj ekološki proces zahteva infrastrukturu visoke tehnologije, koja se sastoji od različitih tipova struktura. Ovo ne uključuje samo basene za zadržavanje, postrojenja za filtriranje i rezervoare, već i poslovne zgrade i specijalne objekte za hemijsko i biološko prečišćavanje. Doka Serb je osvojila izvođače radova čistim, bezbednim i pouzdanim rešenjem. "Još u toku rane faze veoma intenzivnog planiranja, bilo je jasno da će ovaj zajednički poduhvat predstavljati uspeh. A nakon toga, takođe, naša fleksibilnost i brz odgovor na promene sa kratkim rokom, imali su ubedljiv uticaj na Alpine Bau GmbH", kaže Nebojša Jovanović, tehnički direktor Doka Serb.

Vodonepropusno rešenje oplate

U prvoj fazi izgradnje, najveći broj oplatnih sistema je bio na zidovima za postrojenje i poslovnim zgradama. Za ove zidove je korišćena oplata 1.000 m2 pouzdane ramovske oplate Framax Xlife, čija je logična sistem rešetka napravljena za brzo postavljanje i skidanje oplate, kao i veliku lakoću rukovanjem. Ovaj sistem oplate za velike površine visokih performansi je takođe bio upotrebljen za brzo postavljanje oplate visokih zidova i delova za izlivanje do 7 m u visini. Bilo je upotrebljeno oko 2.000 m3 noseće skele Staxo 40 za ploče visine do 8 m u ovim zgradama.

U drugom koraku, bila je stavljena oplata na više različitih rezervoara sa različitim dijametrima. Višestrani sistem kružne oplate H20 je bio korišćen za svaki od njih pojedinačno. Ovaj pouzdani sistem oplate može da se prilagodi na bilo koji virtuelni radijus, a njegova fleksibilna omogućava kontinuirano stavljanje oplate zakrivljenih površina do radijusa od 3,5 m. Postavljanje prečnika je olakšano korišćenjem mehanizama odvijača. Pogodno i praktično stavljanje oplate na okruglom rezervoaru neobično malog radijusa od samo 2,7 m bilo je moguće prilagođenim rešenjem. Na ovoj predmontiranoj prilagođenoj oplati, ploče su bile savijene nekoliko puta, da bi se omogućilo dobijanje željenog oblika.

Za obezbeđivanje operativne i ekološke bezbednosti postrojenja za prečišćavanje, rezervoari su bili izliveni iz vodonepropusnog betona. I pored ekstremnih zahteva, Xlife oplatne ploče su isporučile superiorni rezultat betona.

Intenzivna izrada plana korišćenja oplate, urađena na početku projekta, dala je preduzeću Doka Serb izvesne značajne prednosti još u fazi poziva na tender. Doka instruktor na terenu, koji je nadgledao postavljanje oplate tokom početka izgradnje i objasnio način pravilnog rukovanja opremom, takođe je značajno doprineo uspešnom i na vreme završetku projekta. "Bili smo veoma zadovoljni sveobuhvatnom podrškom koju smo dobili od Doka Serb tokom trajanja projekta. Rezultati su uistinu impresivni, i mi ćemo definitivno nastaviti našu saradnju sa Doka oplatnim sistemima na našim sledećim projektima", kaže Ivan Kojović iz firme Condor, izvođača radova za Alpine.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Doka sada znači oplate I skele

31.03.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!
Upit uspešno poslat!

Pobrinućemo se za Vaš zahtev što je pre moguće.