calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Kompleksna jezgra građevine izvedena u jednom ciklusu

01.03.2014 | Štampa
Linija horizonta Azerbejdžanskog naftnog grada Baku, koji leži uz samo Kaspijsko more trajno se promenila zahvaljujući projektu tzv. plamenih tornjeva - „Flame Towers“. Tri tornja ovog projekta svojim oblikom kao i narandžastom staklenom fasadom potpuno dočaravaju gorući plamen, ali i pružaju zadivljujući pogled na čitav zaliv Baku kao i na istorijsko gradsko jezgru.

Kontakt za štampu

Utisci

Sva tri tornja ekskluzivno su rezervisana i to prvi za stambene jedinice, drugi za poslovne prostore i treći za hotelski smeštaj. Glavni izvođač radova kompanija DIA Holding građevinske radove je izvodila na ukupnoj površini od 28.000 m². Tornjevi su u podnožju međusobno povezani podijumom, koji obuhvata prostor za parkiranje na tri sprata kao i trgovački centar. Najviši među njima je visine od 165 m u južnom delu kompleksa položeni toranj, sa stambenim jedinicama koje se protežu na ukupno 39 spratova. Ovi luksuzni apartmani nude zadivljujući pogled na Kaspijsko more. U severnom delu kompleksa nalazi se hotelski toranj visine 143 m, koji obuhvata 228 soba i 61 hotelski apartman. Treći toranj visok 150 m, položen u zapadnom delu kompleksa, koncipiran je kao poslovni prostor na više od 35.000 m². Za izvođenje kompletnih radova sa oplatom na sva tri tornja izvođač radova DIA koristio je isključivo Doka oplatne sisteme.

Kompanija DIA je već u samom startu postavila visoke zahteve u pogledu koncepta oplate. Obzirom na neobičan oblik građevine i visinu spratova koja varira između 5 m i 8 m, iz statičkih razloga je bilo neophodno izvoditi veliki broj greda zajedno sa pločom u jednom ciklusu. Posebno zahtevna za izvođenje bila su „vitka“ jezgra građevine. One sadrže veliki broj izuzetno uskih okana, koja je trebalo izvoditi u jednom taktu, obzirom da bi zbog izuzetno gustog armiranja bilo neekonomično ponovno postavljati priključke armature za svaki naredni ciklus betoniranja. Problem sa kojim se izvođač radova suočavao su nepredvidivi udari vetra sa Kaspijskog mora kao i izuzetno mali kapacitet krana.
Na temelju ovih zahteva, kompanija Doka je ponudila oplatno rešenje, koje se zahvaljujući primeni standardnih komponenata ističe izuzetno visokom ekonomičnošću i omogućava izvođenje projekta u definisanom vremenu i u skladu sa budžetom.

Postavljanje oplate na celom preseka jezgre

Za postavljanje oplate na celom preseku jezgra primenjivane su ukupno 182 jedinice automatske samopenjuće oplate SKE 50 kao i 8 jedinica samopenjuće oplate SKE 100 u kombinaciji sa oko 4.000 m² oplate od nosača Top 50. Gusto ugrađena armatura otežavala je ugradnju konusa za vešanje. Ovde su do izražaja došle prednosti penjućeg sistema SKE 50, obzirom da je dovoljan samo jedan konus za vešanje po taktu betoniranja. Dodatan razlog za visoku ekonomičnost ovog sistema je savršena prilagodljivost kao i optimalno preuzimanje sila do 50kN/cilindar u vrlo uskim oknima.

Pojedinačne penjuće platforme izvedene su kao pokretne skele sa oplatom koja je obešena (konstrukcija koja je okačena). Pomoću toga u čitavom jezgru građevine najviša platforma osigurava potpuno zatvoren i prohodan prostor zaštićen od pada. Za ugradnju betona otvara se samo poklopac u drvenom podu. Sledeća prednost: platforma osigurava prostor za kompletnu infrastrukturu na gradilištu, materijali se na istoj mogu odlagati i podizati prema gore. Pri betoniranju kompletnog preseka jezgre oplata se hidraulički bez krana penje brzinom od 5 min/m u idući takt betoniranja. Obzirom da se hidrauličkim sistemom može kontrolisati do 20 cilindara, simultano se podiže više jedinica platformi. Time je na ovom gradilištu omogućeno obavljanje radova u skladu sa utvrđenom dinamikom gradnje, budući da je bio raspoloživ samo jedan kran po tornju. Kako su u gradu Baku mogući snažni naleti vetra, a već se pri jačini vetra od 72 km/h obustavlja upotreba krana, ovde nezavisnost od krana predstavlja dvostruku prednost. Tako je zahvaljujući penjućoj oplati smeštenoj u samoj građevini omogućen nesmetan rad bez prekida.

Brza i stabilna nosiva skela d2

Za podupiranje različito visokih ploča kao i teških greda tornjeva, kompanija Doka je isporučila u praksi dokazanu čeličnu nosivu skelu d2. Pomoću nje podupirao se i 25 m visoki ulazni prostor poslovnog tornja. Brzo postavljanje i jednostavna visinska prilagodljivost u 30 - centimetarskom rasteru omogućava veoma brzu i ekonomičnu primenu. Okvirni sistem se odlikuje i visokom stabilnošću. On pouzdano odoleva horizontalnim silama, a to su između ostalog i opterećenja vetrom, što je vrlo česta pojava na Kaspijskom moru.

Planiranje kompletnog oplatnog rešenja „Plamenih tornjeva“ izradili su oplatni stručnjaci Doka-centrale u Amstetten-u, Austrija. Veliku podršku ekipi na gradilištu prilikom montaže i prve primene oplate dao je instruktor na gradilištu Wolfgang Steyrer, koji je između ostalog i naglasio: „ Kod ovog projekta je samopenjuća oplata SKE 50 jednostavno nenadmašiva u pogledu ekonomičnosti, jednostavnog rukovanja kao i visoke sigurnosti “.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!