calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Sveobuhvatna bezbednost sa kompanijom Doka

28.04.2017 | Croatia
Prema procenama Međunarodne organizacije rada, ukupni troškovi od nezgoda i bolesti povezanih sa radom iznose 3 triliona dolara godišnje. Građevinska industrija je jedan od najvećih sektora za zapošljavanje u svetu, tako da se ova brojka pretvara u ogroman potencijal za uštede od pojačane bezbednosti. Zato je Doka konstantno posvećena radu na pronalaženju novih rešenja za veću bezbednost i uštedu troškova na gradilištima.

Kontakt za štampu

Utisci

Kako relativno mali izdaci mogu izvršiti veliki uticaj pokazuju dva najnovija proizvoda iz Doka oplatne tehnike: dodaci za bočnu zaštitnu ogradu XP i zaštitni paravan Xclimb 60.

Zaštita sa svih strana
Padovi predstavljaju opasnost koja uključuje ogroman rizik od povrede. Bočna zaštitna ograda XP od kompanije Doka pruža pomoć i nudi univerzalno bezbednosno rešenje za sve slučajeve gde je potrebna bočna zaštita od pada – kao sistem zaštitnih ograda na konstrukcijama, za oplatu, na merdevinama ili kao razgraničenje na ivicama struktura. Kompaktni sistem se sastoji od dva stalka koji se kombinuju sa zaštitnim rešetkama, drvenim fosnama ili cevima skele, tako da se efikasne zaštitne ograde mogu podići na brz i jednostavan način.

Sada, prvi put, XP sistem može da se koristi i kod predmontažnih radova. Ovo u potpunosti omogućavaju novi dodaci. Adapter XP za prefabrikovane nosače omogućava da se bočna zaštitna ograda montira bezbedno na tlu, pre nego što se prefabrikovani deo podigne na poziciju. Druga velika prednost je što uz adapter XP za prefabrikovane nosače zaštitna ograda ima nagib od 15 stepeni čime je obezbeđeno više prostora za betoniranje. Druga inovacija je nosač XP za parapete. Specijalno razvijen za bezbednost na parapetima, takođe pruža zaštitu tokom svih naknadnih radova. Pored zaštite od pada, ovaj nosač takođe služi i kao čeona zaštita za betonske ploče.

Oba dodatna proizvoda su takođe idealni za betonske konstrukcije izlivene na licu mesta. Poboljšanjem bezbednosti povećava se produktivnost na gradilištu.

Bezbednost na visini
Bezbednost je posebno važna kada građevinski radovi treba da se izvode na vrtoglavim visinama. Posebno kada je reč o višespratnicama, zaštitni paravan Xclimb 60 pruža potpunu bezbednost na gornjim nivoima strukture i time se povećava produktivnost na gradilištu. Zatvoreno kućište – klijenti imaju izbor između trapezaste metalne ploče, rešetkastih paravana ili ploča od polikarbonata – čuva radnike na gradilištu od padova, udara vetra i nepovoljnih vremenskih uslova. Nije potrebno premeštanje kranom budući da mobilni hidraulički sistem može da popne zaštitni paravan do sledećeg segmenta, čak i kada vetrovi duvaju velikom brzinom.

Ubuduće će izgradnja višespratnica biti još bezbednija uz dodatnu mrežu za hvatanje materijala. Montirana na spoljni deo zaštitnog paravana, ona sprečava padanje manjih objekata poput alata i sitnih delova. Doka je razvila ovaj dodatak sistemu za primenu na isturenim čeličnim skeletnim konstrukcijama. Ovo je veoma važna odlika, budući da se kod ovog metoda gradnje radovi na čeličnom skeletu izvode iznad zaštitnog paravana. Ovo je slučaj kod zgrade Signature Tower u Kuala Lumpuru u Maleziji. Mreža sa hvatanje materijala je specijalno razvijena za potrebe ovog projekta i koristi se prvi put na ovoj zgradi. Zgrada Signature Tower, mega projekat sa visinom od 452 metra, biće jedna od 15 najviših zgrada u svetu kada se bude završila krajem 2018. godine. Graditelj ove nove višespratnice je indonezijska kompanija Mulia Group, koja je planirala strukturu sa 106 sprata.

Bezbedno od faze planiranja do završetka
Doka zna da o bezbednosti treba misliti mnogo pre otvaranja gradilišta. Zato Doka ovde ima holistički pristup koji počinje od razvoja proizvoda, nastavlja se preko savetovanja za bezbednu primenu, pa sve do širokog programa sigurnosnih proizvoda i usluga. Doka sistemi poseduju integrisane radne platforme i zaštitne ograde. Na bezbednost tokom faze montiranja mislilo se već tokom faze izrade projekta. Za pravilno, a time i bezbedno rukovanje sistemima oplate, Doka obezbeđuje uputstva za rad, treninge, kao i usluge Doka instruktora koji na terenu upoznaje radnike na gradilištu sa pravilnim rutinama za rukovanje oplatom i njeno montiranje.

Studije su pokazale da se ulaganje u bezbednost uvek isplati. Za svaki evro koji se investira u zdravlje i bezbednost na radu na ime prevencije se vrati od 2,2 do 2,5 evra.


O kompaniji Doka:
Doka se ubraja u svetske lidere na polju razvoja, proizvodnje i distribucije oplatnih sistema za sve oblasti građevinarstva. Sa više od 160 prodajnih i logističkih centara u preko 70 zemalja, Doka Grupacija raspolaže efikasnom distributivnom mrežom i time garantuje brzo i profesionalno obezbeđivanje opreme i tehničke podrške. Doka Grupacija, kao deo Umdasch Grupacije, zapošljava više od 6000 ljudi širom sveta.

O tvrtki Doka:
Doka je jedno od vodećih svjetskih poduzeća u razvoju, proizvodnji i prodaji oplatne tehnike za sva područja gradnje. Uz vrhunske oplatne sustave, Doka također nudi usluge stručnog konzaltinga i planiranja oplate. S više od 160 prodajnih i logističkih sjedišta u preko 70 zemalja svijeta, Doka Grupa posjeduje učinkovitu prodajnu mrežu i garantira time maksimalnu profesionalnost, brzu raspoloživost materijala i usluga uz stručnu tehničku podršku. Doka je član Umdasch Grupe i zapošljava preko 6000 djelatnika diljem svijeta.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!