calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Dolazak proleća je najavio početak velikog i zahtevnog projekta u Srbiji - Autoput E 763 na Koridoru XI

30.08.2013 | Štampa
Početkom marta 2012. godine, Srbija je počela sa gradnjom međunarodnog projekta od velike važnosti za čitav region – autoput E 763, poznat kao Koridor XI.
Novi autoput pruža se od Temišvara, preko Vršca, Beograda, Čačka, Požege i Podgorice do Bara, i preko Jadranskog mora biće povezan sa Barijem u Italiji.

Kontakt za štampu

Utisci

Infrastruktura jedne zemlje je veoma važan faktor razvoja i ima veliki uticaj na privlačenje stranih investitora. Srbija u narednom periodu ima jasan cilj - da poboljša svoju poziciju na tržištu i važan korak u dostizanju toga je i ovaj projekat. Projekat Koridor XI je sastavni deo zvanične strategije razvoja železničkog, drumskog, vodnog i vazdušnog transporta u Republici Srbiji.

Azerbejdžanska kompanija AzVirt Ogranak Beograd izabrana je da bude glavni izvođač radova na ovom projektu. Ovaj ugovor predstavlja logičan korak u unapređenju saradnje između ove dve zemlje, koja je do sada ostvarena i očekuje se dalji nastavak u više oblasti – ekonomiji, nauci, obrazovanju i ostalim naukama. Tokom protekle dve godine, zahvaljujući investiciji Republike Azerbejdžan, obnovljen je Tašmajdan, jedan od najpopularnijih parkova u centru Beograda. Pored toga, i Novi Sad je dobio na poklon impozantnu bronzanu statuu najpoznatijeg azerbejdžanskog kompozitora, Uzeira Gadžibejova.

Složen ali dostižan projekat

Autoput E 763 se sastoji od 11 deonica. Trenutno teku radovi na dve sekcije: Ljig – Preljine i Ub- Lajkovac. Sekcija Ljig – Preljine dugačka je 40,36 km, a podeljena je u tri celine: Donji Banjani – Boljkovci (L= 10,72 km), Boljkovci – Takovo (L=12,57 km) i Takovo – Preljina (L=17,07 km). Ukupna vrednost radova na ovom delu autoputa iznosi 308 miliona evra.

Projekat je veoma kompleksan i obuhvata 5 tunela (od toga 2 otvorena tunela sa dva otvora: Golubac – 125 m dužine i Veliki Kuk – 200 m dužine), 78 mostovskih konstrukcija i nadvožnjaka ukupne površine 60.000 m2 , 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reke u dužini od oko 21,5 km, 46 potpornih zidova ukupne dužine 6,1 km.

Efikasna rešenja za svaki izazov na projektu

Izgradnja većeg dela konstrukcije mosta radi se pomoću Doka noseće skele Staxo 100 i oplate za velike površine Top 50. Doka noseća skela Staxo 100 omogućava brz napredak radova uz maksimalnu bezbednost.

Ramovska oplata velikih performansi Framax Xlife je korišćena za temelje. Zahvaljujući logičkom sistemskom rasteru elemenata omogućeno je brzo i ekonomično postavaljanje oplate.

Prioritet broj jedan – Maksimalna bezbednost

Važan faktor na ovom gradilištu je svakako bezbednost (budući da se na gradilištu u svakom trenutku nalazi i do 1.000 ljudi). Kompanija AzVirt Ogranak Beograd uvek daje prioritet bezbednosti i koristi samo ispitane i sertifikovane sisteme za tu svrhu, kao što su Doka stepenišni toranj 250 i bočna zaštitna ograda XP.
Doka bočna ograda XP, koja se može jednostavno proširiti na 1,80 m korišćenjem specijalnog dodatnog stalka za dograđivanje, veoma je jednostavna i brza za montažu zahvaljujući easy-click funkciji. Sa ovim sistemom gradilište je postalo bezbedno mesto za rad.

Током projekta obezbeđena je potpuna servisna podrška – od samog početka pa do kraja radova. Doka instruktor angažovan na ovom projektu као specijalno obučen i iskusan profesionalac, demonstrirao je sigurno i efikasno korišćenje Doka oplatnih sistema. Ovakav tip podrške na gradilištu izvođaču garantuje najbolju moguću iskorišćenost resursa: skraćuje vreme montaže, edukacija radnika i omogućava vidljiv napredak na radu.

Doka servisne usluge obezbeđuju stalni napredak na gradilištu

Tokom procesa planiranja, iskusni inžinjeri Doka Serb su na zahteve kompanije AzVirt Ogranak Beograd projektovali optimalno oplatno rešenje odgovorivši na sve zahteve projekta. Ovo je bio ključ uspeha – zajednički rad u službi postizanja željenog cilja . Doka stručnjaci iz servisa gotovih elemenara za potrebe projekta izradili su specijalne oplatne elemente po meri. Ova specijalna oplatna rešenja su omogućila ekonomično i efikasno odvijanje radova i postizanje krajnjih rezultata savršenog oblika.

Doka servis gotovih elemenata do sada je isporučio na gradilište oplatu za stubove dimenzija 1,20 x 7,70 m, koji su napravljeni u rekordnom roku od 5 dana.

„Brzina i efikasnost prilikom isporuke oplate, kao i najbolja oplatna rešenja predstavljaju zahteve koje Doka Serb maksimalno poštuje. Na ovom projektu posebna pažnja je posvećena pitanju bezbednosti. Ovo je veoma važna stavka za sve učesnike u projektu, a kompanija Doka stavlja pitanje bezbednosti na prvo mesto. Kada imate partnera koji radi efikasno i efektivno uz poštovanje rokova, moguće je ispuniti sve zahteve projekta, i obavljati radove kvalitetno i na vreme. „ - Menadžer za konstrukcije u kompaniji AzVirt Ogranak Beograd, Tansel Pekdemir.

U toku je veliki i zahtevan projekat, koji će uticati na bolje pozicioniranje Srbije na mapi sveta kao zemlje u razvoju sa velikim investicionim potencijalom.

Ovaj projekat je značajna referenca za kompanije Doka Serb i AzVirt Ogranak Beograd, a ujedno i trajno nasleđe koje svi učesnici u projektu ostavljaju građanima Srbije.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!