calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Stručnjaci za oplatu za bolji fokus energije

01.03.2014 | Štampa
Potreba za energijom svakodnevno raste u svetu, i prilikom proizvodnje energije moraju se poštovati pravila za održivost ekološke sredine na efikasan i bezbedan način. Sve više se grade energetski objekti različitih tipova sa istim ciljem – da proizvode energiju, hidroelektrane, termo elektrane, vetroparkovi i druga postrojenja. Svaki od objekata se odlikuje svojom specifičnom strukturom i kompleksnim zahtevima u polju oplatne tehnike. Kompanija Doka izlazi u susret svim zahtevima i obezbeđuje optimalna rešenja od eksperata u ovoj oblasti iz odeljenja Ekspertski centar u oblasti Energetskih objekata.

Kontakt za štampu

Utisci

Problematičan pristup gradilištu, posebni standardi za beton i optimalan raspored različitih proceduralnih koraka su neki od izazova sa kojima se suočavaju dobavljači oplate na projektu.

Brza izgradnja je primarni cilj, posebno u energetskom sektoru. Što se pre projekat privede kraju, to će rezultirati ranijem generisanju energije. Doka stručnjaci iz oblasti oplatne tehnike usmeravaju svoju energiju za energetske objekte različitih tipova i sve to u saradnji sa svojim rešenjima prilagođenim zahtevima klijenata. Korišćenje modularnog oplatnog sistema je deo koncepta kao i proces planiranja u svim fazama projekta i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za sve učesnike na gradilištu.

"Kao partner našim klijentima, mi pružamo kompletnu podrška pri odlučivanju počevši od faze razvoja. Što pre su naši stručnjaci uključeni u projekat, to su veće šanse za efikasno sprovođenje " , kaže Guttenbrunner Andreas , rukovodilac odeljenja Ekspertski centar u oblasti Energetskih objekata. „Svojim sveobuhvatnim uslugama koje pruža kompanija Doka omogućavamo kompletnu podršku tokom čitavog trajanja projekta, pa sve do završetka."

Snažno od početka

Istorija kompanije Doka je usko povezana sa izgradnjom elektrana. Naziv Doka ima svoje poreklo u snabdevanju komponenti za hidroelektranu na Dunavu u Austriji ( DOKW ) u 1950. godini. Višedecenijsko iskustvo na velikom broju energetskih postrojenja u celom svetu pruža korist Doka klijentima tokom realizacije njihovih građevinskih projekata. Doka oplata za brane je isprobana i dokazana u praksi više puta u izgradnji brana za hidrocentrale. Ovi oplatni sistemi za masivne betonske konstrukcije ističu se svojom fleksibilnošću, visokom nosivosti i bezbednosti. Novorazvijena oplata za brane D35 sa 350 kN zatezne sile omogućava po prvi put da se formiraju blokovi visine i do 5 m.

Doka sistemi se koriste i za izgradnju vetroturbina, kako za temelje, tako i za tornjeve. Fleksibilno prilagođena oplata napravljena od čelika koji obezbeđuje da taktovi betoniranja od 4 m visine mogu se pouzdano i bezbedno izvoditi u dnevnom ciklusu.

Rešenja za tankove i silose

Strukture skladišta, kao što su tankovi i silosi za naftu i gas elektrana ( LNG rezervoari) su karakteristični po svojoj složenosti metode izgradnje. Tehnologija prednaprezanja i ankerisanja, širine platformi i kapacitet ankerisanja predstavljaju posebne izazove za tehnologiju oplate. Penjuća oplata MF240 ili 150F, za čiju upotrebu je neophodno korišćenje krana ili 150F obezbedjuju sistematsko odvijanje procesa kao i brz napredak izgradnje prilikom izgradnje rezervoara velikog obima,objekata za postrojenja i mašine, i stepenišne kule. Sistem je jednostavan za rukovanje. Oplata i penjuće jedinice omogućavaju brzo i lako prenošenje jedinica kao celine. Pored toga , kompanija Doka nudi dodatne sisteme za izgradnju rezervoara i silosa , kao što su samopenjuća oplata i oplata za brane. Bezbednost je od najvećeg prioriteta u svim rešenjima .

Formiranje rashladnih tornjeva brzo i precizno

U slučaju projekata rashladnih tornjeva za elektrane na ugalj ili gas, kombinacija detaljnog planiranja oplate i planiranja procesa izgradnje, kao i oplata za velike površine za jasno organizovan radni tok, omogućava brz napredak izgradnje. Oplata za rashladne tornjeve SK175 je potpuno mehanizovan, samopenjajući sistem za betoniranje sekcije od 1,50 m visine. Ovo rešenje dozvoljava precizno izvođenje sa izuzetno kratkim ciklusima. Kompanija Doka nudi dodatne oplatne sisteme za izgradnju rashladnih tornjeva, kao što je automatska penjuća oplata SKE50 plus .

Svaki projekat postavlja specifične zahteve pred tehnologiju oplate. Oni se detaljno analiziraju od strane kompanije Doka i pronalazi se optimalno i bezbedno rešenje kroz upotrebu modularnih sistema koji omogućavaju višestruke upotrebe. Takođe, stručnjaci su razvili rešenja za turbinske stolove, mašinske i energetske objekte, kao i masivne ploče. Ova vrsta radova zahteva korišćenje konstrukcije za jednostranu oplatu za zidove visine do 12,8 m kao i upotrebu moćnih Doka nosećih skela. Noseća skela Staxo 100 i Staxo 40 omogućavaju odlično prilagođavanje različitim planovima prostora zbog visoke nosivosti i fleksibilnosti razmaka ramova.

Glavni fokus na energiju i know-how

Sa više od 160 prodajnih i logističkih objekata u više od 70 zemalja sveta, kompanija Doka snabdeva građevinske kompanije širom sveta potrebnim sistemima oplate i velikim brojem usluga tokom čitavog procesa izgradnje. Klijenti kompanije Doka imaju koristi od lokalnih kontakata i stručnosti međunarodno vodećeg dobavljača oplate. Odeljenje Ekspertski centar u oblasti Energetskih objekata nudi koncentrisana iskustva stečena iz velikog broja projekata širom sveta. Stručnjaci podržavaju lokalna Doka predstavništva i klijente širom sveta u slučaju kompleksnih zahteva projekta. Oni obezbeđuju da se stečena iskustva integrišu u nove projekte. U saradnji sa Odeljenjem za istraživanje i razvoj, kompanija Doka koristi znanje stečeno iz ovih projekata energetskih postrojenja za optimizovanje postojećih sistema i razvoj novih proizvoda , usluga i bezbednostih koncepata.

Bezbednost na kvadrat

Na više načina, tema bezbednosti ima značajnu ulogu u projektima energetskih postrojenja. Sa jedne strane, bezbednost tima na gradilištu je važan faktor i sastavni deo svakog koncepta Doka oplata. Sa druge, strukturne zahteve kao što su zaptivanje, strukturna odstupanja, betonske smeše i koncept spojnica postavljaju visoke zahteve tehnologiji oplate .

Postojeći i novi projekti energetskih postrojenja širom sveta naglašavaju stručnost kompanije Doka u energetskom sektoru. Midlend brana na Mauricijusu ili Castrovido brana u Španiji su svedočanstva veštine kompanije Doka koja je rezultirala izgradnjom hidroelektrane. Tokom izgradnje betonskog luka brane, "Brana Sarvsfossen " u Norveškoj, nova oplata za brane D35 je korištena po prvi put u 2013. godini. Tamo je obezbeđena uspešna premijera standardnog sistema koji uključuje takt betoniranja visine 5m kao i integrisanu bezbednost i koncept logistike. Kompanija Doka obezbeđuje oplatno rešenje na osnovu oplate za rashladne tornjeve SK175 za izgradnju 164 metara visokog rashladnog tornja za elektranu na ugalj u Šoštnju, Slovenija. LNG rezervoar Map Ta Phut u Tajlandu sa prečnikom od 82 metara i visinom od 52 m Gasko Ruwais GASCO skladišnog rezervoara u Abu Dabiju, kao i vetropark Tornton Bank u Belgiji su svedočanstva o širokom spektru primene oplatnih sistema.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!