calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Petlja Hipodrom - deo unutrašnjeg magistralnog prstena kome pripada i Most na Adi

15.11.2013 | Novosti
Petlja “Hipodrom” je deo unutrašnjeg magistralnog prstena kome pripada i Most na Adi. Realizacija projekta petlje ”Hipodrom” podeljena je u tri faze. Prva a faza obuhvatala je izgradnju centralnog dela petlje kojim je premošten četvorokolosečni pružni prelaz. Sa Prvom b fazom uspostavlja se veza petlje “Hipodrom” sa Požeškom ulicom i Banovim Brdom, dok se izgradnjom Prve c faze omogućava direktna veza sa Mostom na Adi. Petlja “Hipodrom” ima 20 mostovskih konstrukcija čija ukupna površina iznosi 33.000 m2.

Kontakt za štampu

Utisci

U sklopu Prve a faze izgrađeno je 11 mostovskih konstrukcija. Centralna mostovska konstrukcija koja premošćava četvorokolosečnu prugu je klasična armirano betonska konstrukcija, osim na delu iznad pruge gde su glavni nosači rađeni kao montažni, klasično armirano-betonski nosači. Karakteristično je za ove nosače da su projektovani i izvedeni u liniji zakrivljenja lepeze, na mestu gde su montirani, čime predstavljaju jedinstveni, do sada izvedeni oblik.

U Prvoj b fazi izgrađene su tri armirano - betonske konstrukcije ukupne površine 8.000 m2. Mostovske konstrukcije nadovezuju se jedna na drugu u ukupnoj dužini od 500 m. Mostovi su široki 16 metara i imaju po dve saobraćajne trake u oba smera.

Prva c faza obuhvatala je izgradnju šest različitih mostovskih konstrukcija ukupne površine 5.000 m2 od kojih su četiri armirano-betonske prednapregnute mostovske konstrukcije sandučastog poprečnog preseka. Na delu prelazaka preko četvorokolosečne pruge Beograd-Topčider zbog malog ugla ukrštanja i obaveze da se ovaj deo premosti velikim rasponom, odabrano je rešenje izgradnje sistema portal kao oslonca za armirano-betonske prednapregnute montažne nosače koji su kao glavni nosači premostili ovaj raspon. Ukupna dužina mostova na ovoj deonici iznosi oko 400 metara.

Projekat izgradnje Unutrašnjeg magistralnog poluprstena u Beogradu – deonica Petlja Hipodrom obuhvata izgradnju 20 mostova. Ukupna količina angažovane skele iznosi približno 30.000 m3. Optimalnim korišćenjem skele je za 3 godine izgrađeno preko 2.600 m mostovskih konstrukcija ukupne površine kolovozne ploče preko 30.000m2.

Kod stubova kod kojih je potrebno izraditi element u relativno kratkom vremenu izvođač radova koristio je ramovsku oplatu Framax XLife koja može da izdrži visoke pritiske sveže betonske mase čime se skraćuje potreban broj taktova za izvođenje visokih stubova. Često je moguće iste panele koristiti za izradu naglavnih greda a kasnije i stubova čime se poštiže ušteda u potrebnoj količini oplate na gradilištu.
Za potrebe rada na visini ili prelaska preko prirodnih prepreka moguće je koristiti sisteme oplate za koje nije potrebno oslanjanaje na tlo. Prikazano je rešenje za izradu konzole kolovozne ploče mosta iznad četiri železnička koloseka u blizini električnih vodova.

Ovaj projekat su odlikovali kratki rokovi za završetak objekta, i pravi izbor sistema skele i oplate bio od presudnog značaja za uspešan završetak posla. Oplatni sistemi kompanije Doka su izašli u u susret svim zahtevima projekta. Na ovom projektu je korištena noseća skela Staxo 100, čije su glavne karakteristike velika nosivost, jednostavna i brza montaža.
Uz stručmu podršku, oplatne sisteme kompanije Doka omogućeno je brzo odvijanje radova, sigurnost i bezbednost pri radu kao i manje potrebno vreme za montažu i demontažu.

Ovo bi takođe moglo da Vas interesuje:

Doka predstavlja rešenja iz oblasti skela na sajmu bauma 2022

11.07.2022 | Štampa

Doka otvara internet prodavnicu u Srbiji

01.04.2021 | Štampa

Imate li pitanja o članku? Kontaktirajte nas!

Polja označena * su obavezna!
* Molim Vas, popunite sva obavezna polja!
Upit nije poslat, molimo pokušajte ponovo za kratko vreme!