calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Doka levert bekistingsoplossing voor Europa’s grootste hefbrug

21.06.2013 | Nieuws
Momenteel wordt naast de huidige Botlekbrug over de Oude Maas een nieuwe hefbrug gerealiseerd die na oplevering een van de grootste ter wereld zal zijn. De brug bestaat uit twee brugdekken die elk de afmeting hebben van een voetbalveld. Dragende constructie voor de brug en voor de zes 64 meter hoge heftorens vormen drie betonnen pijlers. Voor de bouw hiervan ontwikkelde Doka Nederland een oplossing, waarin verschillende bekistingssystemen zijn gecombineerd om tijd- en kostenbesparend te kunnen werken.

Impressies

De nieuwe Botlekbrug wordt in opdracht van Rijkswaterstaat door het consortium A-Lanes A15 gerealiseerd. De brug maakt deel uit van een groter plan voor het traject van de A15 dat het Rotterdamse haven- en industriegebied ontsluit. Verbreding van de A15 en toepassing van verkeersmanagementsystemen, moeten minder files en een betere doorstroming tot gevolg hebben. Daarnaast wordt op de plaats van de huidige Botlekbrug over de Oude Maas een nieuwe hefbrug gerealiseerd. Na oplevering zal deze een van de grootste van de wereld zijn.

Drie hefpijlers

De nieuwe Botlekbrug is ontworpen door Quist Wintermans Architekten en wordt aanzienlijk groter dan de huidige. De brug wordt breder, zodat het scheepvaartverkeer van beide kanten tegelijk onder de brug door kan varen. Bovendien wordt hij hoger, waardoor de brug minder vaak open hoeft. De brug krijgt twee doorvaartopeningen van elk circa 90 meter breed en ligt circa 14 meter boven het water. Samen met de 6 betonnen heftorens van 64 meter hoog, waarvan de twee middelste tweelingtorens zijn, rust de brug op drie hefpijlers. Deze pijlers hebben elk een lengte van circa 65 meter; de twee buitenste pijlers zijn circa 10,5 meter breed; de middelste circa 18 meter.

Snelle verplaatsing bekisting

Voordat met de bouw van de hefpijlers kon worden gestart, werd met behulp van damwanden een betonnen onderwaterfundering gestort. Met deze pijlerfundaties wordt een diepte overbrugd van meer dan 20 meter. Vanaf hier worden de hefpijlers tot een hoogte van 10,5 meter en gedeeltelijk tot 15.50 meter boven N.A.P. in het werk gestort met Doka bekistingen. De wanden van de pijlers worden gemiddeld 3 meter dik waardoor in de binnenruimte van de pijlers de technische faciliteiten en de trappenhuizen kunnen worden ondergebracht.
Voor de eerste meters wordt aan de buitenzijden van de hefpijlers gebruik gemaakt van prefab elementen die aan stalen constructies zijn bevestigd. Drager- of kaderbekistingspanelen kunnen hier dan ook niet door het beton worden verankerd, waardoor gekozen is voor een eenzijdige bekisting in de vorm van Doka steunbokken. Deze zorgen voor een veilige afleiding van de krachten via verankeringen onder een hoek van 45° in de betonnen ondervloer. De steunbokken zijn traploos nauwkeurig in hoogte aan te passen en kunnen snel worden verplaatst.

Ondersteuning tussenvloeren

Op ongeveer 5½ meter en op 10½ meter hoogte wordt over de volledige lengte en breedte van de binnenruimte van de pijlers, een tussenvloer aangebracht. Voor de bouw van de tussenvloeren wordt gebruik gemaakt van Doka’s Staxo 100 ondersteuningssysteem. De robuuste stalen kaders van dit systeem zijn speciaal ontwikkeld voor grote hoogten en zware lasten. Het draagvermogen per staander bedraagt maximaal 97 kN. Evenals ladders met antislipsporten zijn ook de verbindings-onderdelen in het systeem geïntegreerd. Een hoge veiligheid kan zo worden gecombineerd met een versneld bouwproces.

Schoonwerk

Vanaf de eerste tussenvloer op 5½ meter hoogte is aan de buitenzijde van de pijlers schoonwerk vereist. De betrouwbare realisatie van beton-oppervlakken in de gewenste zichtbeton-kwaliteit is telkens weer een uitdaging. Doka bood hiervoor een oplossing met het Top 50 bekistings-systeem dat aan de langszijde van de hefpijler werd gecombineerd met de vouwklimsteiger K en aan de kopse kant met de WS10 steiger. De Doka vouwklimsteigers K zijn standaard voorge-monteerde, direct inzetbare steigerplatforms met standaard systeemonderdelen. Dit in tegenstelling tot de voorgemonteerde WS10 steigers die speciaal voor deze opdracht worden gemonteerd.
Voor het schoonwerk ontwikkelden de Doka-engineers in overleg met de architect en de engineers van A-Lanes-A15, een aangenaam ogend en goed gestructureerd verticaal nadenpatroon, dat samenvalt met de naden van de ondergelegen prefab-elementen. Het bijpassende centerpenpatroon kan voor de bekistingspanelen vrij worden gekozen.

Ovaal

Na realisatie van de hefpijlers worden hierop de zes betonnen heftorens gestort, twee aan weerzijden van elke pijler. De middelste heftorens worden als tweelingtoren uitgevoerd. De contragewichten waarmee de brugsecties omhoog worden geheven, bewegen straks tussen de torens aan weerzijden van de pijlers op en neer. De hoeken van de torens zijn
net als de pijlers van viaducten en fly-overs in het betreffende tracé overwegend rond. De ovale vorm van de hefpijlers sluit hier naadloos op aan.

Misschien interesseert dit u ook:

Belgische bekistingsbedrijven slaan handen in elkaar voor transparantere verhuurmarkt

10.02.2021 | Pers

Doka vanaf nu dé specialist in bekistingen EN steigers

21.12.2020 | Pers

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!
Hartelijk dank voor uw vraag aan Doka!

Wij zullen deze zo snel mogelijk behandelen.