calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Grootpaneel-wandbekisting van Doka versnelt bouwproces Utrechtse Stadsbaantunnel

17.12.2013 | Nieuws
Doka Nederland heeft een uitgekiende wandbekistingsoplossing geleverd voor de bouw van de Stadsbaantunnel in Utrecht. De wandbekisting onderscheidt zich door het grote formaat van de bekistingspanelen, waardoor 20 - 25 meter tunnelwand in één keer kan worden gestort.
De oppervlaktekwaliteit en het nadenpatroon van de panelen zorgen niet alleen voor een grote repeteerbaarheid, maar geven ook een tunnelwand in schoonwerkkwaliteit.
De Stadsbaantunnel wordt gebouwd door bouwcombinatie VBK-Van den Biggelaar.
De tunnel ligt vlak naast en parallel aan de bestaande A2-tunnel in het toekomstige Leidsche Rijn Centrum. De tunnel wordt 22 meter breed en 600 meter lang en omvat 2 tweebaanswegen.
Een afslag voor vrachtverkeer maakt ondergrondse bevoorrading van het winkelgebied en de voorzieningen in Leidsche Rijn Centrum mogelijk.

25.000 m² wand- en 10.000 m² dekbekisting

Van de 600 meter tunnel wordt 500 meter overdekt.
Over de zuidelijke tunnelmond wordt over een lengte van 100 meter een pergola gebouwd.
De luchtwervelingen rond deze pergola zullen de luchtkwaliteit gunstig gaan beïnvloeden.
De Stadsbaantunnel heeft meerdere functies en is de eerste tunnel in Nederland waarop ook bebouwing wordt ontwikkeld. Een centraal bedienings- en bewakingsgebouw is hiervan het eerste bewijs.
De oplevering van de Stadsbaantunnel staat gepland voor de tweede helft van 2015.

De tunnelbuis van de Stadsbaantunnel rust op een fundering die gerealiseerd werd met Doka-bekistingen en gesteund wordt door 2.000 verschillende funderingspalen.
Voor de bouw van de tunnel ontwikkelde Doka Nederland in nauwe samenspraak met opdrachtgever VBK-Van den Biggelaar een opvallende bekistingsoplossing.
In totaal gaat het om 25.000 m² te bekisten oppervlak voor de -in hoogte van 5 tot 6 meter variërende- wanden.

Opvallende samenwerking

De ingenieurs van Doka stelden de Framax wandbekisting voor met extra grote panelen van 330 x 240 cm die worden gecombineerd met de panelen van 270 x 240 cm. De paneelindeling en het uiterlijk werden zodanig gekozen dat de wandbekisting een grote repeteerbaarheid combineert met een gewenst schoonwerk-uiterlijk. Doka Nederland werkte hierbij intensief samen met de moedermaatschappij in Oostenrijk, dat de groot formaat panelen rechtstreeks op de bouw in Utrecht leverde.

Naast levering van de standaardpanelen en coördinatie van alle bekistingslogistiek, verzorgde Doka Nederland ook al het reken-, teken- en engineeringwerk voor de wandbekisting tijdens de bouwwerkzaamheden en stond het bedrijf op afroep klaar om technische ondersteuning te verlenen.

De wanden en dekken worden in 50 respectievelijk 24 storts gerealiseerd.
Betonmortelleverancier Theo Pouw Groep ontwikkelde samen met Doka en bouwcombinatie VBK-Van den Biggelaar een betonsamenstelling die aansluit op het gewenste uiterlijk.
De Doka panelen zelf zijn zodanig opgebouwd dat het uiteindelijke betonbeeld consequent gelijk blijft en slechts één doorlopende naad vertoont. De panelen laten zich bovendien snel monteren en demonteren.

Veilig werkplatform

Bij de bekistingsoplossing stelde Doka Nederland tevens een veilige oplossing voor het werken aan de wandbekisting voor in de vorm van het werkplatform Xsafe plus.
Dit werkplatform kan bij het verplaatsen van de bekisting in één kraanbeweging worden meegenomen.
Alhoewel deze werksteiger met geïntegreerde veiligheid duurder was dan traditionele oplossingen, koos VBK-Van den Biggelaar toch bewust voor meer veiligheid.
Het universeel passende werkplatform Xsafe plus voor wandbekistingen heeft in tegenstelling tot traditionele steigersystemen geen steigerdelen en geen losse onderdelen en veroorzaakt daardoor minder snel onveilige situaties.

Het Xsafe plus werkplatform leent zich voor alle wandbekistingen en is voorzien van voorgemonteerde, opklapbare werkvloeren. Opvallend aan de werkvloeren zijn de geïntegreerde ladder en de zijdelingse, thermisch verzinkte rug- én kopleuningen. Hierdoor is de gebruiker altijd betrouwbaar en rondom beveiligd, zelfs in tijdelijke en ombouwsituaties. De leuningen zijn bovendien in breedte en diepte verstelbaar en kunnen zo aan elke werksituatie worden aangepast. De geïntegreerde ladder is gecombineerd met een zelfsluitend, in de werkvloer opgenomen mangat.

Misschien interesseert dit u ook:

Belgische bekistingsbedrijven slaan handen in elkaar voor transparantere verhuurmarkt

10.02.2021 | Pers

Doka vanaf nu dé specialist in bekistingen EN steigers

21.12.2020 | Pers

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!
Hartelijk dank voor uw vraag aan Doka!

Wij zullen deze zo snel mogelijk behandelen.