calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Eigen competentiecentrum ontwikkelt innovatieve bekistingsoplossingen

Doka stelt normen voor Europese bruggenbouw

14.03.2024 | Pers
Eigen competentiecentrum ontwikkelt innovatieve bekistingsoplossingen
Doka heeft naam gemaakt met bekistingsoplossingen voor buitengewone brugconstructies. Recente projecten zoals de bruggen Aurach, Jaruga en Aftetal in het hart van Europa tonen aan dat dankzij de Doka-expertise de infrastructuurprojecten van morgen vandaag al worden gebouwd. In het eigen Doka-competentiecentrum in Amstetten worden ze ontwikkeld door een team van hooggekwalificeerde ingenieurs, die betrokken zijn bij de grootste brugprojecten met de meest uiteenlopende bouwmethoden.

Perscontact

Impressies

  • Aurach Bridge
  • Jaruga Bridge
  • Aftetal Bridge
  • A16 Rotterdam
  • Västlänken
De bouw van een brug is een langetermijnproject dat een professionele planning vereist om efficiënt, snel en economisch te kunnen worden voltooid. Daarom richtte Doka in 2006 het eigen competentiecentrum "Global Expertise Centre Infrastructure" op, dat zich bezighoudt met uitgebreid projectmanagement in de bruggenbouw. De sleutel tot het strategische succes bij de realisatie van talrijke megaprojecten in meer dan 60 landen is het hooggekwalificeerde team van het competentiecentrum. Deze experts werken samen met regionale vertegenwoordigers om de uitvoering van grote brugprojecten te plannen - van composietbruggen tot bruggen van voorgespannen beton. Het team is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om nog efficiëntere en duurzamere oplossingen te ontwikkelen voor bouwklanten over de hele wereld. Daartoe behoren de Doka vrijvoorbouwbekistingswagen en de Doka UniKit universele bouwset voor zware lasten, waarmee zelfs de moeilijkste brugprojecten met succes kunnen worden uitgevoerd.

Innovatie leidt tot succes

Moderne bekistingssystemen zijn aanpasbaar, veelzijdig en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd. Ze kunnen bijvoorbeeld eerst worden gebruikt voor steunmuren of paalfunderingen en vervolgens voor de bekisting van schachten. Bovendien biedt het uitgebreide Doka-productassortiment de beste bekistingsoplossing voor verschillende bruggenbouwmethoden. De Doka-vrijvoorbouwwagen is bijzonder geschikt voor grote overspanningen, omdat hij brugdelen symmetrisch aan beide zijden bouwt. Voor een veilige en snelle bouw van samengestelde bruggen, waarbij het brugdek uit zowel beton- als staalconstructies bestaat, zet Doka de verbandbekistingswagen in. De universele Doka-constructiekit UniKit is ideaal voor het hanteren van hoge belastingen over elke overspanning. Een duidelijk voordeel van deze bekistingssystemen is dat ze bestaan uit gestandaardiseerde huuronderdelen die op andere bouwplaatsen opnieuw kunnen worden gebruikt.

De volgende internationale projecten laten zien hoe expertise en geavanceerde oplossingen een impact kunnen hebben:


1. Aurachbrug: Voorbeeldige renovatie van bruggen

Een team van de Oostenrijkse Doka-organisatie en ingenieurs van het Doka Global Expertise Centre Infrastructure ontwikkelden samen een op maat gesneden projectoplossing voor de omvangrijke renovatie van de 50 meter hoge en 420 meter lange Aurach-brug in Regau. Als hoogste brug van de Oostenrijkse autosnelweg A1 worden hier tijdens piekuren ongeveer 50.000 voertuigen vervoerd. Ondanks de bouwwerkzaamheden moet het verkeer door het Aurachdal blijven rijden. Om dit te garanderen wordt er parallel aan de bestaande brug een nieuwe constructie gebouwd om het verkeer tijdelijk om te leiden. Uiteindelijk zal de nieuwe brug bestand zijn tegen aanzienlijk hogere belastingen en een functionele en betrouwbare verkeersverbinding over de Aurachvallei vormen voor de komende honderd jaar. De cantileverbekistingswagen zal fungeren als ondersteuningsstructuur en bekisting tijdens de bouw van de nieuwe brug, waardoor een snelle - en veilige - voortgang wordt gegarandeerd.

2. Jaruga Brug: Focus op digitale 3D-planning

De totale lengte van de Dumanja Jaruga-brug is 500 meter, met een maximale overspanning van 120 meter. Het grootste deel van het viaduct werd bekist met behulp van vier vrijvoorbouwwagens. De aanpassingen die moesten worden gemaakt om de dwarshelling te ondersteunen vormden een uitdaging voor de bekisting, omdat de snelweg moest worden aangepast aan de S-vormige bocht. Voor de bekisting werden verschillende onderdelen uit de UniKit-bouwset gebruikt. Naast de Doka UniKit-toren 480 werden zowel UniKit-bekistingsbalken als op maat gemaakte SL-1-torens gebruikt. Doka voegde een belangrijke waarde toe door de digitale bekistingsplanning in 3D-constructie, de controle op mogelijke botsingen en de bevordering van een soepele samenwerking. Dit resulteerde in kortere planningstijden, kostenbesparingen en een verhoogde veiligheid op de bouwplaats.

3. Aftetal brug: Complexe bruggeometrie beheersen

De Aftetalbrug is een samengestelde brug tussen Brilon en Paderborn. Door de hoogte, de geometrie van de pijlers en de massieve pijlerkoppen, evenals de lengte en de overspanning, is het een van de meest uitdagende constructies. De complexiteit van de bruggeometrie verhoogt ook de eisen aan de bekisting. Vanwege de veeleisende constructie-eisen ontwikkelde Doka individuele oplossingen om de proceszekerheid, de naleving van de planning en het kostenbeheer te garanderen. Door het gebruik van Doka-bekistingsoplossingen kon het materiaalverbruik met 40% en de bouwtijd met 30% worden gereduceerd. Een perfect voorbeeld voor het minimaliseren van de ecologische voetafdruk met behoud van kwaliteit.

4. A16 Rotterdam: Ondersteund door Doka UniKit

De universele UniKit engineering kit voor zware belastingen werd gebruikt tijdens de bouw van de nieuwe 11 km lange verbinding tussen de A16 en A13 in Rotterdam. Door het gebruik van bekistingsoplossingen bestaande uit UniKit-ondersteuningsbalken en een op maat gemaakte brugdekbekisting, die ondanks de verschillende geometrieën allemaal opnieuw kunnen worden gebruikt, werden brugsegmenten gegoten, opgetild en met de incrementele lanceermethode over het doorgaande snelwegverkeer verplaatst. De Doka-expertise droeg ook bij aan de zichtbetonbekisting, die nu deel uitmaakt van het stadsbeeld van Rotterdam.

5. Västlänken: baanbrekend vervoer

Het Västlänken-project in Göteborg, Zweden, omvat een ondergronds spoornetwerk dat forensen- en regionale treinen door de stad zal vervoeren en drie nieuwe treinstations met elkaar zal verbinden. Onderdeel van het project is de bouw van de Olskrokenbrug. Om de samengestelde brug met ParaTop te bekisten, ontwikkelde Doka een speciale bekistingsschoen die bij het storten van beton voor een optimale lastverdeling op de staalconstructie zorgt. Door een combinatie van UniKit primaire en secundaire liggers, ondersteund door een SL-1-constructie, konden brugsecties met overspanningen tot 22 meter worden bekist. De voltooide brug bestaat uit twee parallelle snelwegen van elk ongeveer 100 meter lang en 6 meter breed.

Komende brugprojecten: Jaun Valleibrug en R2 Kriváň – Mýtná

Er lopen al veel meer brugprojecten, zoals de renovatie van de Jauntal-brug als onderdeel van het initiatief "Koralmbahn" van de Oostenrijkse Federale Spoorwegen of de indrukwekkende voorgespannen betonnen brug R2 Kriváň - Mýtná in Slowakije.

Misschien interesseert dit u ook:

Samenwerking: MFE Formwork Technology uit Maleisië maakt nu deel uit van Doka

07.03.2024 | Pers

Doka introduceert steigersysteem Ringlock als uitbreiding van haar bekistingsportfolio

01.03.2023 | Nieuws

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!