calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkclose
Terug

Veiligheidsrugweer­systeem XP

De valbeveiliging voor bekisting en ruwbouw

Dit veiligheidssysteem is de universele oplossing voor alle veiligheidstoepassingen. Het past optimaal bij alle Doka-systemen voor wandbekisting, vloerbekisting, vloerrandbeveiliging of valbeveiliging in de ruwbouw.

DownloadsVideos

Totaalsysteem voor valbeveiliging
bij bekisting en ruwbouw 

Universeel inzetbaar

 • met slechts één leuningstaander voor alle soorten beveiligingen
 • voor bekisting, trapleuningen en randen van het gebouw
 • door de verschillende bevestigingsonderdelen voor alle toepassingen inzetbaar

Gekeurde veiligheid
kopen of huren 

Bij het huren ervaring opdoen en dan desgewenst kopen

 • thermisch gegalvaniseerd en extreem stabiel
 • EN 13374-conform materiaal met GS-certificaat
 • uitvoerige gebruikersinformatie
 • berekeningsdiagrammen inclusief windbelasting

Revolutionair onderbouwsysteem
tot een hoogte van 1,80 m veiligheidshek met 20 procent minder leuningstaanders 

Dit uitgekiende systeem

 • biedt met slechts één leuningstaander een volledige veiligheid tot 1,20 m
 • kan eenvoudig tot 1,80 m worden verhoogd door het gebruik van een speciaal ontwikkelde extra leuningstaander
 • voldoet met slechts twee typen leuningstaanders perfect aan alle behoeften en bespaart de investering in een complexe voorraad van allerlei types

Snelle en eenvoudige montage
door easy-click-functie voor meer productiviteit 

Maximale ergonomie

 • voor een snel, vanzelfsprekend gebruik dankzij de logische opbouw
 • vereenvoudigt de hanteerbaarheid
 • dankzij stabiele lichte constructie
 • door geïntegreerde onderdelen, wat extra kosten bespaart

Referenties

Systeem

Rugweerpaal XP 1,20m

De rugweerpaal XP 1,20m is universeel inzetbaar en geschikt voor alle soorten beveiligingen. De afsluiting kan zowel met veiligheidshekken, hout, steigerbuizen of volle beplanking gebeuren.

Easy-click-functie

De easy-click-functie maakt een eenvoudige en snelle montage en demontage van de rugweerpaal XP 1,20m zonder gereedschap mogelijk en biedt een automatische beveiliging tegen uitlichting.

Gekeurde veiligheid

Het veiligheidsrugweersysteem is EN 13374-conform en door een extern instituut met het GS-certificaat bevestigd. Uitvoerige gebruikersinformatie en berekeningsdiagrammen inclusief windbelasting staan ter beschikking.

Veiligheidshek XP

Het thermisch gegalvaniseerde veiligheidshek XP biedt door het geïntegreerde houten raam meer stabiliteit en een lange levensduur. De geïntegreerde plint en de handgrepen zorgen voor veiligheid en flexibiliteit, vooral bij werkzaamheden aan de vloerrand en bij gevels.

Onderbouwsysteem tot een hoogte van 1,80 m veiligheidshek

Door het gebruik van een speciaal voor de onderbouw ontwikkelde leuningstaander kan het systeem tot een veiligheidshekhoogte van 1,80 m worden uitgebreid. De afstanden tussen de leuningstaanders hoeven hierbij niet te worden verkleind.

Een derde minder opslag- en transportvolume

De uitvoering van het systeem maakt een supereenvoudige en plaatsbesparende opslag en logistiek mogelijk. Het systeem is compact te transporteren en eenvoudig te hanteren.

Individueel reclamemiddel

Desgewenst is het veiligheidshek XP ook met het klantenlogo en in de klantenkleur verkrijgbaar, zodat het een zichtbaar reclamemiddel op de bouwplaats wordt.

(A) Hier kan uw logo staan.

Bevestigingsonderdelen

Praktische bevestigingsonderdelen voor alle toepassingen, zoals betonvloeren, trappen of brugranden, wand- en vloerbekistingen of steigers, maken het systeem compleet.

Toepassing

Veiligheidsrugweer­systeem XP aan de bekisting

 • Alle afstanden en lengten van de veiligheidshekken zijn op de Doka-bekistingssystemen afgestemd en statisch geoptimaliseerd
 • Na elke bekistingsfase dient – naargelang de geometrie van het bouwwerk – aan andere eisen te worden voldaan: XP kan gemakkelijk worden aangepast
 • Vlotte overgang van het flexibele gebruik bij het bekisten naar het langdurige gebruik bij de ruwbouw

Vloerrand- en steigerbeveiliging

Als bevestigingsonderdeel voor de beveiliging van de vloerrand of de voorzijde van de steiger dient de spieklem XP 40cm. De constructie van de klem zorgt ervoor dat de plint gelijkliggend met de vloer de bekisting afsluit, zodat er geen kleine onderdelen kunnen afvallen. Voor brugconstructies is ook een klembereik van 2 cm tot 85 cm verkrijgbaar.

Platte daken en balustrades

In combinatie met de vloerbekistingsklem en de rugweerpaal XP 1,20m kan ook bij platte daken en balustrades of attieken een valbeveiliging voor bijv. loodgieters- en dakwerkzaamheden worden gerealiseerd.

Gebruik bij wandbekisting

Met de Framax-adapter XP wordt het veiligheidshek aan de tegenbekisting gemonteerd. Voordeel van deze oplossing: het veiligheidshek kan al op de liggende bekisting worden aangebracht en blijft zowel bij het verplaatsen als in de reinigingspositie (bekistingsplaat naar boven) permanent aan de bekisting bevestigd. Bij het betonneren kan de rugwering aanvullend 15 graden naar achteren worden gekanteld.

Gebruik met Dokamatic-tafel

Met de Dokamatic-adapter XP wordt de rugweerpaal XP aan de Dokamatic-tafel bevestigd. De adapter is geschikt voor alle tafelformaten en beschikt over een geïntegreerde neerlaatfunctie.

Veiligheidsrugweer­systeem XP in de ruwbouw

 • Geoptimaliseerde bevestigingsonderdelen voor hoog- en ondergrondse bouw
 • Eenvoudig aanpasbaar door de grote afstanden tussen de leuningstaanders
 • Eenvoudig hoger plaatsen van de veiligheidshekken voor de montage van de buitengevel
 • Gemakkelijk verwijderen van de veiligheidshekken, bijv. bij het transport van materiaal
 • Eenvoudige en veilige vloerverankering, die met de schroefhuls 20,0 in het nog verse beton gedrukt wordt

Beveiliging aan de vloerrand

Met de draaipoot XP en de schroefhuls 20,0, die in het nog verse beton wordt gedrukt, worden al bij het betonneren de voorwaarden voor het gebruik van het veiligheidsrugweersysteem XP gecreëerd.

Trappen

De trapbevestiging XP dient voor aansluiting op de frontzijde van de trap en maakt een oversteek van de te leggen tredeplaten tot 4 cm mogelijk.

Bevestiging op betonvloeren

De steunpoot XP maakt het in combinatie met het expresanker 16x125mm mogelijk achteraf het veiligheidshek aan te brengen.

Afbakening

Met normale steunvoeten kan het veiligheidsrugweersysteem XP ook worden gebruikt om werkzones op een bouwterrein af te bakenen.

Veiligheid aan de borstwering

De borstweringsadapter XP wordt met de spieklem XP 40cm of met de spieklem XP 85cm verbonden en vormt met de rugweerpaal XP 0,60m het optimale veiligheidshek bij borstweringen.

Doka-harnas

Met het Doka-harnas beschermt u uw bouwploeg, wanneer valbeveiligingen zoals zijdelingse balustrades of vangvoorzieningen niet mogelijk zijn. Opleiding noodzakelijk.