calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Doka bekist nieuwe stadswijk in Istanboel.

23.10.2014 | Nieuws
In Istanboel wordt momenteel een groots opgezet infrastructuurproject gerealiseerd. Agaoglu Maslak 1453 heet de nieuwe stadswijk met een oppervlakte van 325.000 m², waarop kantoorgebouwen, woningen, een hotel en een modern Urban Entertainment Center met shoppingmall worden gebouwd. Doka levert de bekistingsoplossing voor de heterogene architectuur van in totaal vijf flatgebouwen.

Perscontact

Impressies

  • In Istanboel wordt de nieuwe stadswijk Agaoglu Maslak 1453 gebouwd. Foto: www.maslak1453.com
  • Het zelfklimmende systeem SCP verplaatst de bekisting volautomatisch. Foto: Doka
  • De Doka-klimautomaten reduceren de kraantijd en besparen tijd en kosten. Foto: Doka
Istanboel, de toeristische metropool in het centrum van Turkije, krijgt een nieuwe, moderne stadswijk, die traditie en cultuur combineert met geavanceerde, ecologisch duurzame bouwmethoden. Het bouwproject omvat 24 woon- en kantoortorens, waarvan de grootste 185 m hoog zal zijn. Eenmaal voltooid zal Agaoglu Maslak 1453 ongeveer 4.800 woningen en kantoren en 500 winkels bevatten.
Voor de bekisting doet het uitvoerende bouwbedrijf Akdeniz Construction Inc. een beroep op de decennialange internationale expertise van Doka. De Bekistingsspecialisten uit Amstetten in Oostenrijk leveren voor de uiteenlopende architectuur van de verschillende gebouwen zowel de planning als geschikte bekistingssystemen. Zo wordt voor de vijf wolkenkrabbers, de hoogste torens van de hele wijk, een monolithische bouwmethode toegepast. Hierbij worden vloeren en muren in één gezamenlijke werkstap gegoten. Voor de automatische zelfklimmende bekisting is dit de première in Istanboel. Met deze bekistingsmethode wordt een bijzonder korte cyclustijd bereikt, die de bouwwerkzaamheden aanzienlijk versnelt. Gemiddeld wordt een etage in slechts zes werkdagen gegoten.

Première voor zelfklimmende bekisting in Istanboel

Doka Turkije kon de opdrachtgevers in het selectieproces overtuigen met een efficiënte bekistingsoplossing en met diensten die een vlotte just-in-time afwikkeling van het gehele proces garanderen. Geen enkele andere bekistingsoplossing biedt in dit geval een sneller bouwproces dan de zelfklimmende bekisting van Doka, die hier in Istanboel voor het eerst wordt ingezet. De gebouwkernen worden opgetrokken met het zelfklimmende platform SCP en de dragerbekisting Top 50. Het SCP is met zijn 40 ton draagvermogen betrouwbaar en sterk. Tegelijkertijd worden de kosten voor personeel en materiaal laag gehouden. Het verplaatsen van het bekistingssysteem gebeurt geautomatiseerd en zonder kraan, wat de kosten aanvullend reduceert. Het zelfklimmende veiligheidsscherm Xclimb 60 garandeert de veiligheid van de medewerkers op elke hoogte en bij alle windsnelheden en weersomstandigheden.
De 2.000 m² grote vloeroppervlakken worden met de flexibele vloerbekisting Dokaflex uitgevoerd. De ondersteuning d2 biedt hierbij een hoog draagvermogen en snelle montage. In totaal 20 eenheden van de kolombekisting Top 50 verzekeren dat het bouwproces aan de façade volgens plan verloopt.

Dankzij het internationale logistieke netwerk en het eigen Doka-filiaal ter plaatse zijn de bekistingssystemen snel leverbaar en staan de ingenieurs altijd paraat. “Een voordeel is in ieder geval dat wij hier Doka-personeel bij de bouwplaats hebben dat dezelfde taal spreekt als ons bouwteam. De voertaal Engels wordt weliswaar in het management als een voorwaarde beschouwd, maar op het bouwterrein zelf is communicatie in de landstaal een vereiste voor succes”, benadrukken Metin Ardalı en Mesut Eryılmaz, beide projectmanager bij Akdeniz Construction Inc.
De Doka-bouwplaatsinstructeurs zijn bij alle projecten ter plaatse aanwezig, helpen bij de montage van de bekistingssystemen en geven het bouwteam instructies voor het optimale gebruik van de componenten en klimautomaten. “Vooral de bediening van de klimautomaten vraagt toch een zekere knowhow. Hier is de uitleg en handleiding in het Turks een groot voordeel voor ons allemaal”, aldus Ardalı en Eryılmaz.

De eisen aan het project op het gebied van ecologische duurzaamheid wil de opdrachtgever benadrukken met een inschrijving voor de LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold Award. Het LEED-certificaat wordt toegekend aan bouwwerken die aan bijzonder strenge milieunormen en -voorschriften voldoen. De voltooiing is voor december 2015 gepland.

Misschien interesseert dit u ook:

Doka stelt normen voor Europese bruggenbouw

14.03.2024 | Pers

Samenwerking: MFE Formwork Technology uit Maleisië maakt nu deel uit van Doka

07.03.2024 | Pers

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!