calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkcartissuuclosekeystarweb

Op maat gemaakte bekisting hielp Dorpsbrug Ingelmunster realiseren

13.11.2019 | Nieuws
Met het succesvol storten van het brugdek hebben de werken aan de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster de laatste fase bereikt. Voor de bekisting bij het storten deed hoofdaannemer Artes Depret een beroep op Doka. “Het niet alledaagse ontwerp van de brug vroeg een dito bekisting. En die uitdaging gaan we graag aan”, aldus ir. Koen Lamers, managing director bij Doka, de Oostenrijkse bekistingsspecialist met een Belgisch hoofdkantoor in Ternat.

Perscontact

Impressies

  • 
<br />
De bouw van de Dorpsbrug in Ingelmunster maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen, een grootscheeps binnenvaartproject van De Vlaamse Waterweg nv, met steun van de Europese Unie, dat van de binnenvaart een volwaardig alternatief voor goederenvervoer op de weg wil maken. De nieuwe brug in Ingelmunster heeft een lengte van 286 m en een comfortabele doorvaarthoogte van 7 m voor schepen met drie lagen containers.

Binnen het project Seine Schelde zorgde Doka ook al voor de bekisting bij de werken aan de sluis in Harelbeke, maar op het vlak van complexiteit steekt de Dorpsbrug in Ingelmunster erbovenuit. “Het ontwerp is niet alledaags. De liggers van de staalstructuur gaan in het midden uit elkaar om vervolgens op het einde weer bij elkaar te komen”, verduidelijkt Koen Lamers. “Die speciale constructie vormde een uitdaging bij het storten van het brugdek, zeker gezien de brede uitkraging en de vide in het midden van de brug. Doka ontwierp daarom een bekistingssysteem op maat.”

ParaTop op maat

Uitgangspunt was de Doka-brugbekisting ParaTop, een ondersteuningsvrije kraagliggerbekisting voor samengestelde bruggen en bruggen van betonnen prefabelementen. Met ParaTop kunnen de uitkragende consoles worden opgehangen aan de stalen structuur. “Maar onze standaardstukken voldeden niet qua dimensionering. We moesten bijgevolg het warm water opnieuw uitvinden en herdimensioneren op maat van het project”, verduidelijkt Koen Lamers. Het resultaat was een specifiek op maat gemaakte inbouwschoen, qua vorm en concept naar analogie met de standaard inbouwschoen. Koen Lamers: “Het lijkt op ons standaardsysteem, maar dan veel groter. Die afmetingen waren immers nodig om het gewicht van de uitkragende modules te kunnen dragen.”

Strakke fasering

Tijdens het ontwerpen van de nieuwe inbouwschoen en het totale bekistingsplan moest Doka rekening houden met de staalstructuur die onder invloed van beton zou bewegen. Onder het volledige brugdek zou de staalstructuur tot 70 centimeter kunnen zakken. “We moesten dus incalculeren dat de bekisting mee kon zakken”, vertelt Brecht Diependaele, technical engineer bij Doka. “Een gedetailleerde en duidelijke fasering was dan ook cruciaal. Door volledig symmetrisch te werken, zette het zakken zich stapsgewijs door. Zo werkten we van fase naar fase, met de sluitmoot centraal op de brug als laatste fase in september. De werken zijn volledig naar wens verlopen.”

Voormontage op site

De aangevoerde bekistingsmaterialen kwamen in losse onderdelen op de site toe, aangeleverd vanuit het depot in België of uit het buitenland. Koen Lamers: “Afhankelijk van waar nodig werden de materialen op linker- of rechteroever geleverd. Op de site gebeurde de voormontage van de elementen, bestaande uit een draagsysteem met een 3 meter breed paneel. Die grootte werd ontwerpmatig bepaald. Omdat het zichtbeton betreft, is het architecturaal belangrijk dat de naden tussen de bekistingspanelen een symmetrisch patroon vertonen. Ook daar moesten we tijdens de dimensionering rekening mee houden.” Voor de verschillende fasen konden de bekistingsmaterialen overigens hergebruikt worden. Brecht Diependaele: “Maar de hoeveelheid bekisting werd wel zo bepaald dat we steeds verder konden werken, wanneer bijvoorbeeld de bekisting van een eerdere fase nog niet verwijderd kon worden. Overbodig materiaal werd uiteraard vroegtijdig afgevoerd.”

Uitdaging

Het uitdagende karakter van de opdracht bleek een kolf naar de hand van Doka. “Hoe specialer de opdracht, hoe meer wij ons kunnen onderscheiden van de rest. We kunnen steeds beroep doen op ons competence center in Oostenrijk. De inbouwschoen voor Ingelmunster werd dan ook gedimensioneerd in samenspraak met de specialisten in het hoofdkwartier. Uiteraard staan we ook steeds in nauw contact met de klant. De technische knowhow in combinatie met het feit dat we niet alledaagse elementen in groten getale kunnen ontwikkelen, produceren en leveren, zijn grote troeven van Doka”, besluit Koen Lamers.

Misschien interesseert dit u ook:

Doka stelt normen voor Europese bruggenbouw

14.03.2024 | Pers

Samenwerking: MFE Formwork Technology uit Maleisië maakt nu deel uit van Doka

07.03.2024 | Pers

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!