calldocumentfacebookmessagemypartnerwindowsapplegoogleplayworkerroutecoinspinterestplaysearchsmartphonetwittercaraccordeonvideoarrowarrowdownloaddownloaduploadsection_scrollerglobemapIcon-Shop-Websitecontactenergyhomebridgeshighrisetunnelmininghousearrow-uparrow-downarrow-leftarrow-leftarrow-circle-rightchevron-right-circleuserexternlinkclose
Contact

Project BNP Paribas Fortis

Architecturale parel vergt titanenwerk qua betonnering en bekisting

13.12.2019 | Belgium
Project BNP Paribas Fortis
Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in het centrum van Brussel krijgt elke dag een beetje meer vorm. Vanaf juni 2021 zal dit architecturale en bouwkundige hoogstandje plaats bieden aan 4.500 werknemers. Op het exoskelet met verticale prefabkolommen en een dakdeel in gelijmd gelamelleerd hout na is het complex volledig opgebouwd uit ter plaatse gestort beton. Gezien het grote aandeel ronde vormen en boogstructuren, het constructieve gepuzzel op de vijf ondergrondse verdiepingen en de unieke driedimensionale dakhelling waren er zeer specifieke beton- en bekistingswerken nodig om het ambitieuze ontwerp in de praktijk te brengen.

Impressies

Visitekaartje om u tegen te zeggen
Het nieuwe Brusselse hoofdkantoor van BNP Paribas-Fortis zal vijf ondergrondse en tussen 6 en 9 bovengrondse verdiepingen tellen en plaats bieden aan 4.500 werknemers – ruim 70 % meer dan voordien, en dat op nagenoeg dezelfde bruto-oppervlakte van 103.500 m2. Het ontwerp is van de hand van het Oostenrijkse Baumschlager Eberle Architekten, in samenwerking met Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers Architects. De fraaie architectuur, de modulariteit en het flexibele ruimtegebruik, de kwalitatieve stedelijke integratie en de geavanceerde doelstellingen op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie (BREEAM Excellent, seasonal thermal energy storage) trokken de bank finaal over de streep. Tal van binnenkoeren en dakterrassen hernemen de historische morfologie van de traditionele binnenstad. De magistrale entree mondt uit in een prachtig atrium met een monumentale trap. De hoogte van het complex is afgestemd op de omliggende bebouwing. Gezien het niveauverschil op de Warandeberg overbrugt het hellend dak maar liefst drie bouwlagen. De gevel oogt futuristisch, met dank aan het exoskelet met 3D-gebaseerde witte prefabbetonkolommen (zowel dragend als decoratief). Elke kolom heeft unieke afmetingen, vertoont een specifieke draaiing en beschikt over een groene inkeping. Dit alles maakt dat er een visuele welving ontstaat en dat de vloeiende gevellijn geaccentueerd wordt.

Puzzelen onder het maaiveld
De geprefabriceerde gevelkolommen geven in zekere zin een vertekend beeld, want de kern van het gebouw is haast integraal gerealiseerd in ter plaatse gestort beton. Hoofdaannemer Eiffage en bekistingsspecialist Doka werkten nauw samen om de vele bouwkundige vraagstukken accuraat aan te pakken. “Vooral op de ondergrondse verdiepingen was het echt puzzelen”, zegt Koen Lamers, managing director bij Doka Belgium. “Enerzijds hebben we deels voortgebouwd op de kelderniveaus van het voormalige gebouw, anderzijds hebben de ondergrondse verdiepingen van het nieuwe gebouw verschillende afmetingen, dus die mix maakte het vrij complex. Bovendien wordt het gebouw op niveau -2 doorkruist door een metrolijn, dus we moesten als het ware een grote ‘betonsarcofaag’ realiseren om errond te kunnen bouwen. We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om meteen ook de steunkolommen van de metrokoker te vernieuwen, maar aangezien deze een lichte bocht maakt, moesten we rekening houden met onregelmatige tussenafstanden. Qua complexiteit is dit zonder twijfel een van de meest uitdagende ‘gebouwprojecten’ die we ooit hebben uitgevoerd. En ook qua omvang was het zeker geen alledaagse klus. Voor de vloeren alleen al waren er gedurende achttien maanden 6.000 à 8.000 m² bekistingspanelen in roulatie. Het is een hele eer om actief te mogen zijn op één van de grootste Brusselse werven van de voorbije jaren!”

Creativiteit en denkwerk
Alle structurele wanden, kolommen en vloerplaten in de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas-Fortis zijn gerealiseerd met behulp van Doka-bekisting. “Er zijn verschillende systemen gebruikt: Framax voor de wanden, een combinatie van Dokadek en Dokaflex voor de vloeren en Staxo voor het dak”, verduidelijkt Brecht Diependaele, technical manager bij Doka Belgium. “Het dak was iets speciaals, want het helt niet alleen in verticale zin, maar vertoont ook een zijdelingse glooiing. Het was aan ons om ergens op de x-, y- en z-as een optimale lijn te bepalen voor het uitvullen van het beton. Er is heel wat creativiteit en denkwerk aan te pas gekomen om die unieke 3D-vorm goed en wel in de praktijk te kunnen brengen, zeker ook voor de mensen op de werf! Wat het project eveneens specifiek maakte, is dat veel betonoppervlakken samengesteld zijn uit verschillende kleinere elementen en dat er dus slechts beperkt sprake is van doorlopende structuren. Voorts zijn de randen van de vloerplaten haast nooit recht. Overal vertonen ze wel een buiging of een bepaalde welving. Gezien de architecturale en bouwkundige complexiteit hebben we in totaal bijna tweehonderd plannen getekend, waarop minutieus aangegeven stond hoe de bekisting geplaatst moest worden. Bovendien moest er simultaan gebetonneerd worden op verschillende niveaus, waardoor we soms letterlijk het gevoel hadden dat we overal tegelijk moesten zijn. Geen sinecure, maar dat maakt het project natuurlijk eens zo gedenkwaardig!”

Misschien interesseert dit u ook:

Awardwinnende FreeFalcon tilt veiligheid naar hoger niveau

21.11.2019 | Nieuws

Op maat gemaakte bekisting hielp Dorpsbrug Ingelmunster realiseren

13.11.2019 | Nieuws

Hebt u vragen over dit artikel?
Neem gerust contact met ons op!

Met * gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen!
* Formulier niet volledig!
Het bericht kon helaas niet worden verzonden. Probeer het later nog een keer!
Hartelijk dank voor uw vraag aan Doka!

Wij zullen deze zo snel mogelijk behandelen.